Forside / Om os / Ingen PFAS i drikkevandet

Ingen PFAS i drikkevandet

Vandsam indvinder vand fra en godt beskyttet grundvandsressource under Løvenholmskoven. Analyser har vist, at der ikke er PFAS i drikkevandet.

PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorholdige, svært nedbrydelige og miljøfarlige stoffer. Stofferne er alle syntetisk fremstillede og er siden 1950'erne blevet anvendt i en lang række produkter, hvor det især har haft en overfladebehandlende eller isolerende effekt. Det gælder eksempelvis i tekstiler, maling, isolering af ledninger, køkkenredskaber, voksprodukter og – som det ofte er blevet omtalt – i brandslukningsskum.

PFAS-stofferne er ikke akut farlige ved øjeblikket for indtagelsen. Men på længere sigt er der risiko for skadevirkninger, efterhånden som stofferne hober sig op i kroppen.

PFAS-stoffer kan være hormonforstyrrende og kan være skadelige for immunforsvaret, kan ifølge forskere øge risikoen for visse former for kræft, formindske reproduktionen og medføre ufrivillig abort hos kvinder. PFAS kan desuden medføre forhøjet kolesterol i blodet samt reducere fødselsvægten for nyfødte.

 

Læs evt. mere om PFAS her

Sundhedsstyrelsens 10 gode råd til at undgå fluorstoffer.